+31 24 6417303Meer informatie?

Vraag het Boy Visser +31 24 6417303 Offerte aanvragen Contact opnemen

Kiezen voor een zonnestroomsysteem met een string omvormer of met micro omvormers?

Als u overweegt om zonnepanelen op uw dak te installeren, komt u voor verschillende keuzes te staan. Een belangrijke keuze is het type zonnestroomsysteem dat u wilt plaatsen. In deze blog zullen we de twee meest voorkomende zonnestroomsystemen bespreken: string omvormers en micro omvormers. We zullen de kenmerken, voordelen en nadelen van beide systemen toelichten, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen bij de aanschaf van uw zonnepanelen. 

Wat is een systeem met string omvormers?

In een systeem met string omvormers zijn de zonnepanelen met elkaar verbonden in een serie. Dit betekent dat de positieve aansluiting van het ene paneel is verbonden met de negatieve aansluiting van het volgende paneel, en zo verder, totdat alle panelen in de serie zijn geschakeld. De elektriciteit stroomt dan door de panelen heen, waarbij elk paneel elektriciteit genereert en de totale spanning wordt opgeteld.


Voordelen van een zonnestroomsysteem met string omvormers:

  1. Eenvoudige installatie: String omvormers zijn relatief eenvoudig te installeren. De panelen worden eenvoudig in een serie geschakeld, waarbij de positieve aansluiting van het ene paneel is verbonden met de negatieve aansluiting van het volgende paneel, enzovoort. Dit betekent dat er minder bekabeling nodig is, wat de installatietijd en -kosten kan verminderen.

  2. Goedkoper: Doordat er minder bekabeling en omvormers nodig zijn bij een systeem met string omvormers, zijn de kosten vergeleken met een systeem met micro omvormers lager. Dit kan aantrekkelijk zijn voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een kosteneffectieve optie voor zonne-energie.

  3. Mogelijkheid voor hogere spanning: In een systeem met string omvormers wordt de spanning van de panelen opgeteld. Dit betekent dat de totale spanning van het systeem hoger kan zijn dan de spanning van één enkel paneel. Dit kan nuttig zijn in situaties waarin een hogere spanning vereist is, bijvoorbeeld bij lange afstanden tussen de panelen en de omvormer.

Nadelen van zonnestroomsystemen met string omvormers:

  1. Vermogensverlies bij de zwakste schakel: In een systeem met string omvormers kan het vermogen van het hele systeem beperkt worden door de zwakste schakel. Als één paneel bijvoorbeeld wordt belemmerd door schaduw, vuil of een technisch probleem, kan dit de prestaties van het hele systeem verminderen. Hierdoor kan de totale energieopbrengst van het systeem lager zijn dan verwacht.

  2. Beperkte flexibiliteit bij uitbreiding: String omvormers kunnen beperkingen met zich mee brengen als er een uitbreiding van het zonnesysteem gewenst is. Als er extra panelen aan het systeem worden toegevoegd, moeten ze worden aangesloten op de bestaande omvormer. Als de omvormer het toegenomen vermogen niet aan kan, is er een nieuwe omvormer nodig die daar wel voor geschikt is. Dit brengt dus extra kosten met zich mee.

Wat is een zonnestroomsysteem met micro omvormers?

Een zonnestroomsysteem met micro omvormers is een configuratie waarbij de zonnepanelen afzonderlijk parallel aan elkaar zijn aangesloten op een omvormer. Dit betekent dat de positieve (+) en negatieve (-) aansluitingen van elk paneel direct zijn verbonden met de overeenkomstige aansluitingen van de omvormer, zonder dat de panelen onderling zijn doorgeschakeld. Dit in tegenstelling tot een serieel geschakeld systeem, waarbij de panelen in een keten zijn geschakeld en de totale spanning van het systeem wordt verhoogd.


Voordelen van zonnestroomsystemen met micro omvormers:

  1. Maximale flexibiliteit: Een van de grootste voordelen van een systeem met micro omvormers is de maximale flexibiliteit die het biedt. In dit systeem zijn de zonnepanelen afzonderlijk verbonden met een micro omvormer, wat betekent dat de prestaties van het gehele systeem niet worden beïnvloed door de individuele prestaties van één paneel. Dit maakt het mogelijk om panelen te plaatsen op verschillende dakvlakken, met verschillende oriëntaties of hellingen, zonder dat dit invloed heeft op de prestaties van het hele systeem. Dit biedt meer vrijheid bij het ontwerpen van uw zonnestroomsysteem en kan resulteren in een betere energieopbrengst.

  2. Betere prestaties bij gedeeltelijke schaduw: In een systeem met micro omvormers kunnen panelen afzonderlijk werken, wat betekent dat als een paneel wordt belemmerd door schaduw of vuil, dit alleen invloed heeft op de opbrengst van dat specifieke paneel. De andere panelen blijven normaal functioneren en zullen niet worden beïnvloed door de verminderde opbrengst van het ene paneel. Dit kan resulteren in betere prestaties bij gedeeltelijke schaduwvorming in vergelijking met string omvormers waarbij de opbrengst van alle panelen wordt beïnvloed door de zwakste schakel.

  3. Eenvoudigere monitoring en onderhoud: In een zonnestroomsysteem met micro omvormers zijn de panelen afzonderlijk aangesloten, wat het mogelijk maakt om de prestaties van elk individueel paneel te monitoren. Als er een probleem is met een specifiek paneel, kan dit eenvoudig worden gedetecteerd en gerepareerd zonder dat dit invloed heeft op de andere panelen. Dit zorgt voor een eenvoudigere en snellere detectie van eventuele problemen.

Nadelen van een zonnestroomsysteem met micro omvormers:

  1. Hogere installatiekosten: In vergelijking met string omvormers zijn de kosten voor systemen met micro omvormers hoger . Dit komt omdat elk zonnepaneel individueel wordt aangesloten op een micro omvormer, wat resulteert in extra arbeid en materiaalkosten.

  2. Mogelijke complexiteit van bedrading: Systemen met micro omvormers zijn wat complexer wat betreft bedrading en aansluitingen. Dit maakt de installatie dus wat moeilijker. 

Vragen? Neem dan contact met ons op!

Het is belangrijk om een professionele evaluatie van uw specifieke situatie te laten uitvoeren door een ervaren zonne-energie specialist om de beste keuze te maken tussen een systeem met string of micro omvormers. Ons team van experts staat daarom klaar om u te adviseren en te helpen bij het kiezen van het systeem dat het beste aansluit bij uw behoeften en wensen. Neem daarom vandaag nog contact met ons op!

Technisol Energy

Technisol is een familiebedrijf met 40 jaar ervaring in de markt van duurzame oplossingen. Met onze passie voor duurzaamheid streven wij naar de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid in onze dienstverlening.

Lees verder

Offerte aanvragen

Wij geven u graag advies over al onze mogelijkheden. Vraag gratis en vrijblijvend een gedetailleerde offerte aan, zodat u precies weet wat u kunt verwachten!

Vraag offerte aan

Afspraak maken

Als u geïnteresseerd bent in de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw woning, kunt u eenvoudig een afspraak met ons maken. Onze adviseurs zullen u professioneel advies op maat bieden.

Maak een afspraak