+31 24 6417303Meer informatie?

Vraag het Boy Visser +31 24 6417303 Offerte aanvragen Contact opnemen

Salderingsregeling blijft: zonnepanelen ook rendabel in 2024

Blijven zonnepanelen in 2024 rendabel? In onze wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, spelen ze een grote rol. Veel huishoudens hebben dan ook geïnvesteerd in zonnepanelen, als een manier om groener te leven en te besparen op hun energierekening.

Een belangrijk onderdeel van dit systeem is de salderingsregeling. Deze regeling stelt eigenaren van zonnepanelen in staat om de opgewekte energie terug te leveren aan het net en te verrekenen met hun verbruik. Over de salderingsregeling was veel te doen de laatste tijd, maar wat is nu de toekomst voor deze regeling? We schreven al eerder over de salderingsregeling voor zonnepanelen, laten we eens kijken naar de huidige stand van zaken.

Wat is de status van de salderingsregeling in 2024?

De salderingsregeling houdt in dat huishoudens met zonnepanelen de energie die ze opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet, kunnen verrekenen met de energie die ze verbruiken. Hierdoor betalen ze alleen voor het netto verbruik, wat resulteert in een lagere energierekening. Deze regeling gaf een enorme stimulans aan het aanschaffen van zonnepanelen in Nederland. Mede daardoor heeft nu al één op de vijf huishoudens in ons land  zonnepanelen.

Het recente wetsvoorstel om de salderingsregeling na 2024 af te bouwen, veroorzaakte veel onrust onder huiseigenaren met zonnepanelen. Het kabinet streefde ernaar om subsidies voor zonnepanelen te verminderen, maar het voorstel is uiteindelijk afgekeurd door de Eerste Kamer. De huidige stand van zaken is dus dat het afbouwen van de salderingsregeling na 2024 niet doorgaat en dat de huidige regeling in stand blijft. Eigenaars van zonnepanelen in 2024 en daarna kunnen dus  gebruik blijven maken van de salderingsregeling

Salderingsregeling wetsvoorstel en afkeuring

Wat hield het wetsvoorstel precies in? Het plan was om de salderingsregeling stapsgewijs met een aantal procent per jaar af te bouwen tot 0% in 2031. Dat zou minder financieel voordeel betekenen voor huishoudens met zonnepanelen. Maar na uitgebreide debatten is het wetsvoorstel verworpen door de Eerste Kamer. 

Voorstanders van het afschaffen vinden de salderingsregeling niet meer nodig, omdat zonne-energie door prijsdalingen van de panelen toch al voor steeds meer mensen bereikbaar wordt. Tegenstanders vinden het afschaffen een ‘pure belastingmaatregel’, die niets oplost en alleen is bedoeld om geld binnen te halen voor de overheid.

Salderen: de voor en nadelen

Laten we de voor- en nadelen van salderen met zonnepanelen eens op een rijtje zetten:

Voordelen:

  • Huishoudens met zonnepanelen: voor huishoudens die er al in geïnvesteerd hebben, blijft salderen met zonnepanelen in 2024 bijdragen aan een rendabele en waardevolle investering. Zonnepanelen aanschaffen blijft een uitstekende keuze, voor zowel het milieu als de eigen portemonnee.

  • Verkopers van zonnepanelen: het behoud van de salderingsregeling maakt het aantrekkelijker voor consumenten om zonnepanelen aan te schaffen.

  • Consumentenbond: de Consumentenbond juicht het behoud van de regeling toe, omdat het een belangrijke stap is richting een duurzamere energievoorziening. Afschaffen van de regeling zou volgens de bond "een rem op de energietransitie hebben betekend."

Nadelen:

  • Netbeheerders en energiebedrijven: voor hen betekent salderen een overbelasting van het elektriciteitsnet en hogere kosten.

  • Huishoudens zonder zonnepanelen: voor huishoudens zonder zonnepanelen resulteert salderen in hogere energierekeningen. Dat is voornamelijk het gevolg van de hogere kosten van de netbeheerders en energiebedrijven.

Huidige status van salderen

Door het afkeuren van het wetsvoorstel blijft de salderingsregeling intact. Dit betekent dat huishoudens met zonnepanelen in 2024 en daarna kunnen blijven profiteren van de financiële voordelen van hun investering. Daar komt bij dat, zelfs als de regeling in de toekomst wordt afgebouwd, het rendabel blijft om te investeren in zonne-energie. De panelen zelf zijn de laatste tijd enorm in prijs gedaald en met zonnepanelen blijf je enorm op je energierekening besparen.

Zonnepanelen in 2024 van Technisol

Bij Technisol Energy begrijpen we de waarde van zonne-energie en onder andere de voordelen van salderen voor huishoudens en bedrijven. Met onze hoogwaardige zonnepanelen en thuisaccu voor zonnepanelen draagt u bij aan een duurzame toekomst. Tegelijkertijd  bespaart u structureel op uw energierekening.  

Kiest u voor Technisol Energy dan kiest u voor ruim 40 jaar ervaring in duurzame oplossingen. Veiligheid staat altijd voorop, voor onze medewerkers en klanten. Wij werken uitsluitend de beste producten, niet alleen de panelen, maar ook omvormers, een thuisaccu voor zonnepanelen en andere componenten.

Zonnepanelen aanschaffen blijft in 2024 en daarna een duurzame keuze voor uzelf en voor de generaties die nog komen.Wilt u meer weten over onze zonnepanelen in 2024 en alle mogelijkheden die wij bieden? Neem dan gerust contact met ons op of kijk op onze zonnepanelen pagina.

Technisol Energy

Technisol is een familiebedrijf met 40 jaar ervaring in de markt van duurzame oplossingen. Met onze passie voor duurzaamheid streven wij naar de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid in onze dienstverlening.

Lees verder

Offerte aanvragen

Wij geven u graag advies over al onze mogelijkheden. Vraag gratis en vrijblijvend een gedetailleerde offerte aan, zodat u precies weet wat u kunt verwachten!

Vraag offerte aan

Afspraak maken

Als u geïnteresseerd bent in de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw woning, kunt u eenvoudig een afspraak met ons maken. Onze adviseurs zullen u professioneel advies op maat bieden.

Maak een afspraak