+31 24 6417303



Meer informatie?

Vraag het Boy Visser +31 24 6417303 Offerte aanvragen Contact opnemen

Zonnepanelen 2024: nog steeds een goede keuze

In een tijd waarin de markt voor zonnepanelen constant in beweging is, rijst steeds vaker de vraag: is het in 2024 nog steeds de moeite waard om te investeren in zonnepanelen? Deze onzekerheid komt deels voort uit speculaties over de afbouw van de salderingsregeling. In dit artikel leggen we uit waarom zonnepanelen in 2024 nog steeds een uitstekende investering zijn en waarom de heersende onzekerheid over zonnepanelen grotendeels ongegrond is.

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Salderen is een regeling waarbij de opgewekte elektriciteit door zonnepanelen wordt verrekend met de elektriciteit die u van het energienet afneemt. Ook in 2024 mag 100% van de zelf opgewekte zonne-energie gesaldeerd worden met uw verbruik. Dit betekent dat u uitsluitend betaalt voor uw nettoverbruik, het verschil tussen de afgenomen en teruggeleverde elektriciteit. Kortom: overtollige opgewekte zonne-energie die teruggeleverd wordt aan het energienet wordt verrekend op uw energierekening. Zo heeft u altijd profijt van uw zonnepanelen, zelfs wanneer u de opgewekte stroom niet gelijk volledig gebruikt.

Hoe staat het ervoor met de afbouw van de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een belangrijke factor die meespeelt in de overweging om zonnepanelen aan te schaffen. Er spelen al lang plannen om deze regeling af te bouwen, maar de exacte details zijn nog niet volledig duidelijk, aangezien De Eerste Kamer hier nog geen definitief besluit over heeft genomen. Hoewel het oorspronkelijke plan was om de salderingsregeling na 2024 geleidelijk af te bouwen, lijkt het erop dat dit wordt uitgesteld tot 2026. Omdat het gaat om een stapsgewijze afbouw per jaar, zou de regeling pas in 2032 volledig stoppen.

Tot die tijd blijft het dus mogelijk om nog volledig te profiteren van salderen, wat het financieel aantrekkelijk maakt om zonnepanelen aan te schaffen. Daarnaast is het zo dat, zelfs als de regeling uiteindelijk wordt verminderd of zelfs helemaal stopt, zonne-energie opwekken met zonnepanelen een rendabele keuze blijft.

Anders gezegd: met het afbouwen van de salderingsregeling na 2024 komt de focus minder te liggen op geld verdienen aan teruglevering van energie en juist meer op het zelf gebruiken van de opgewekte energie. En dat blijft aantrekkelijk. Verschillende bronnen noemen besparingen op de energierekening door zonnepanelen van 900, 1.100 tot wel 1.400 euro per jaar, afhankelijk van onder andere het aantal panelen en de ligging van het dak.

Slimme apparaten en toekomstbestendige oplossingen

Stel dat de salderingsregeling in 2032 helemaal stopt, dan kunt u alsnog de volledige opwekking van uw zonnepanelen optimaal blijven benutten. Met de voortschrijdende technologische ontwikkelingen worden woningen steeds slimmer. Door gebruik te maken van slimme apparaten kunt u overdag opgewekte stroom die u niet direct verbruikt, efficiënt inzetten.

Denk hierbij aan het op afstand starten van uw wasmachine of vaatwasser op het moment dat uw zonnepanelen maximale energie produceren. Deze slimme benaderingen zorgen ervoor dat u blijft profiteren van zonne-energie, zelfs zonder de volledige ondersteuning van de salderingsregeling.

Thuisaccu zonnepanelen: voorbereid op de toekomst

Een andere interessante ontwikkeling is de opkomst van de thuisaccu voor zonnepanelen. Hoewel deze opslagoplossingen momenteel nog een kostbare investering zijn, is de verwachting dat de prijzen gaan dalen, mogelijk zelfs met subsidies van de overheid.

Met een thuisaccu kunt u overdag opgewekte energie opslaan en 's avonds gebruiken. De zonnestroomsystemen van Technisol zijn nu al geschikt voor toekomstige accu-opslag, waardoor u goed voorbereid bent op de energiebehoefte van morgen.

Een thuisaccu voor zonnepanelen biedt een scala aan voordelen. Het stelt u in staat om overdag zonnestroom op te slaan en deze 's avonds te gebruiken wanneer de zonnepanelen niet actief zijn. Hierdoor kunt u veel meer vertrouwen op uw eigen groene zonnestroom in plaats van de (grijze) stroom van het elektriciteitsnet. U kunt overdag zonne-energie opslaan en deze 's avonds benutten, bijvoorbeeld om een elektrische auto op te laden.

Terugverdientijd zonnepanelen 2024

Hoewel er veel publiciteit is over een mogelijke afbouw van de salderingsregeling, is het goed om te weten dat de terugverdientijd van zonnepanelen niet evenredig zal oplopen. Sterker nog, de prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald en zullen naar verwachting in 2024 verder dalen.

In vergelijking met de kosten in 2011 zijn zonnepanelen nu aanzienlijk betaalbaarder. Door deze lagere investering wordt de terugverdientijd juist korter. Dit maakt 2024 een goed moment om in te stappen en te profiteren van duurzame energie.

Volgens het TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) is de terugverdientijd van zonnepanelen nu onder de 7 jaar. En vergeet niet dat ook de levensduur van zonnepanelen toeneemt. Gemiddeld gaan ze wel 25 jaar mee en dat betekent dat u jarenlang kan genieten van uw eigen groene stroom. 

Zonnepanelen van Technisol

Bij Technisol optimaliseren we onze zonnestroomsystemen voor thuisaccu-opslag. Hiermee bent u niet alleen klaar voor de huidige, maar ook voor toekomstige ontwikkelingen. Wilt u meer informatie over onze zonnepanelen in 2024 en alle mogelijkheden die wij bieden? Neem dan gerust contact met ons op of kijken op onze zonnepanelen pagina.

Met zonnepanelen van Technisol investeert u niet alleen in duurzaamheid, maar ook in een toekomst waarin u uw energiebehoefte slim, voordelig en efficiënt vervult. Kies voor zonnepanelen in 2024 en maak een duurzame keuze voor uzelf en voor de generaties die nog komen.

Technisol Energy

Technisol is een familiebedrijf met 40 jaar ervaring in de markt van duurzame oplossingen. Met onze passie voor duurzaamheid streven wij naar de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid in onze dienstverlening.

Lees verder

Offerte aanvragen

Wij geven u graag advies over al onze mogelijkheden. Vraag gratis en vrijblijvend een gedetailleerde offerte aan, zodat u precies weet wat u kunt verwachten!

Vraag offerte aan

Afspraak maken

Als u geïnteresseerd bent in de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw woning, kunt u eenvoudig een afspraak met ons maken. Onze adviseurs zullen u professioneel advies op maat bieden.

Maak een afspraak